Låsen kan ikke låse døren binder og kan ikke lukkes

Låsen kan ikke låse døren binder og kan ikke lukkes

Binder døren? Kan låsen ikke låse? I denne artikel finder du detaljerede oplysninger om, hvordan man dirigerer og reparere en dør som binder. 

Det er selvfølgelig ikke en katastrofe, hvis en dør sætter sig fast, men det kan være meget irriterende ikke at kunne åbne eller lukke den uhindret. Jo bedre, det er normalt en simpel ting at reparere en dør, der sidder fast eller binder. Det er bedre at gå igang nu end når det er forsendt, ligpludsligt står du uden at kunne lukka døren eller låse låsen og der af får brug for en låsesmed. 

Så hvis problemet gentager sig hyppigt, eller opstår i ældre huse, kan det være tegn på mere alvorlige sætninger og skal så tolkes som et signal til et mere præcist huseftersyn.

Uanset hvor triviel en dør som binder kan virke, bør du justere den så hurtigt som muligt af mindst to grunde. Dels slides døren og/eller karmen unødigt hårdt og hurtigt, dels kan den stramme så hårdt, at husets børn ikke kan komme ud.

Egentlig er det mærkeligt, at døre fungerer så godt, som de gør. Kun selve dørbladet består af flere vinkler, som på millimeteren ikke kun skal matche hinanden men også med karmtræet og omgivende vægge, gulve og lofter.

Vedligehold dine døre og dine låse

Det er så vigtigt, at døre bliver sat op med største omhu, og at du laver de små justeringer, som stort set altid følger monteringen efterfølgende. De fleste døre kræver også nogenlunde regelmæssig vedligeholdelse, ikke mindst fordi hængsler, låse og beslag er udsat for kraftigt slid. Ofte skal der kun til en hængselskrue, der er lidt løs for at hele døren kan hænge på skrå.

Får den lov til at blive skæv, efterlader dette hurtigt så mange synlige mærker i både dør og karm, at det bidrager til et helt unødvendigt ubehag. Det gælder ikke kun døre mellem forskellige rum men også garderobedøre og skabslåger.

Kunsten at rette skæve døre og døre som binder

De standarddøre af god kvalitet, der fremstilles i dag, er resultatet af mange års forskning med henblik på blandt andet at lave konstruktioner, der ikke bliver skæve eller skæve.

Moderne danske standarddøre har også et meget godt ry på verdensplan for deres dimensionsstabilitet. Ældre døre har dog ofte en klar tendens til at blive skæve, når de udsættes for temperatur- og luftfugtighedsvariationer. Og det på trods af, at fyldningerne, de såkaldte spejle, normalt er i meget kraftige rammer.

Døre af denne art blev ofte fremstillet på byggepladsen og var beregnet til at sidde i en bestemt karm, som også var forsynet med samme markering som døren. Mange ældre villaer og etageejendomme har stadig sådanne døre. Ikke sjældent er de for skæve til at fungere godt.

Men selv disse svært skæve døre kan afhjælpes ved at save riller op i to af karmens hjørner og slå kiler ind i rillerne. Efter nogen tid i et sådant pres har rammetræet genvundet sin oprindelige form. De resulterende sår skal naturligvis fyldes igen og hele døren males om.

Hvad er det, der får døren til at binde?

Det første du skal gøre, når du opdager, at døren sidder fast eller er i klemme, er at spore årsagen. Først når du ved, hvad der er galt, ved du, hvad der skal gøres. I mange tilfælde er årsagen til inertien noget så trivielt som et fremmedlegeme, en lille sten, et par gruskorn, en knap eller en nål i vejen. Start derfor med at børste dørsømmen ren.

Fjern det overskydende materiale

Målt diagonalt med pilene på skitsen Nogle gange skal der utroligt meget til, før en dør går trægt eller fanger. Faktisk kan lidt for meget maling eller lak, der er hærdet, være nok. Du kan fjerne sådan overskydende maling med en kniv eller en mejsel.

For ikke at risikere at rive spåner ud af træet, bør du vende den affasede side af jernet opad og med kraftigt træk trække kanten nedad i falsen. Sørg for, at du går hele vejen til bunden af ​​vinklerne både i bunden og i toppen.

Måler du diagonalt efter pilene på din dør og får to forskellige mål, er dit dørblad skævt. Saver du døren efter markeringerne på døren til højre og slår kiler i rillerne, er karmtræet trykket korrekt.

Det skader ikke, hvis du arbejder efter med et sandpapir og børster rent igen. Det kan som sagt være ligegyldige ting, der volder bøvlet.

Spænd hængselskruerne – vores låsesmed kan hjælpe 

En hængselskrue kan have løsnet sig, så dørbladet hænger på skrå og af den grund griber. Så skal du selvfølgelig montere lågen i den rigtige position og spænde skruen. Her skal du måske bruge en kraftig skruetrækker, men sørg for at den ikke er bredere end hakket i skruehovedet.

Hvis det er det, er det nemt for dig at beskadige træet. Er indsatsen fuld af maling, hvilket ikke er ualmindeligt, når det kommer til hængselskruer, bør du først rense det med en lille mejsel eller syl. Det tager længere tid at udskifte en beskadiget skrue.

Sommerhusdøre et problem i sig selv

I sommerhuse er smækkede døre mere almindelige end i andre bygninger. Årsagerne er flere, men meget enkle og logiske. Langt de fleste sommerhuse er trækonstruktioner, som bevæger sig væsentligt mere end andre under de naturlige temperaturskift.

Mange af disse huse er også uopvarmede i længere perioder, og når de midlertidigt bruges om vinteren i fx en weekend, bliver de opvarmet

hurtigt op for at blive beboelig. De køler næsten lige så hurtigt ned, når “weekendgæsterne” slukker for varmen og går.

I den lange, kølige periode stiger luftfugtigheden selvfølgelig. Ikke mindst når træet svulmer hurtigt og når huset tages i brug igen, kan det derfor være svært at åbne eller lukke dørene. I den situation er høvling af dørene ikke særlig gennemtænkt, for efter et par dages normal stuetemperatur vil de i stedet skride.

Den bedste måde at undgå problemer af denne art er konstant at holde en jævn jordvarme på 8-10 plusgrader og ikke hæve temperaturen for hurtigt, når man ønsker varme. Bare ved at bede en nabo gradvist øge varmen til normal stuetemperatur i et par tre dage, mindsker du markant risikoen for, at en dør binder eller at dørene sætter sig fast eller smækker.

Afspil video om Tip vedrørende døre som binder og lås som ikke kan låses!

Tip vedrørende døre som binder og lås som ikke kan låses!

I hårdt træ kan det være svært at spænde en skrue rigtig godt fast, men dypper du gevindene i lidt olie, er det nemmere. Sørg for, at du ikke får oliepletter på træet. Når du har løftet døren, kan du også benytte lejligheden til at oliere dørhængslerne. Samma gælder hvis låsen ikke kan låse eller er svær at låse, put låseolie i låsen. 

Med et hængselglattejern er det meget nemt at justere hængslerne, men har du ikke adgang til dette specialværktøj, kan du også bruge en ikke for lille tang.

Værd at vide

Det store problem ved justering af døre er ofte at løfte dørbladet fra hængslerne og få det tilbage igen. Dette er tilfældet, selvom der er to personer, der kan hjælpes. Mange køkkenskabe og lignende har låse med en justeringsskrue. Det er nemt at glemme, at dørens pasform nemt kan rettes med denne skrue.

Når du for borer for at skrue på f.eks. et hængsel, skal du huske på, at for boringen ikke går dybere end 3/4 af skruens længde. Dybere boringer giver dårligt greb. Det for borede hul skal også være mindre i diameter end skruen og boringen skal udføres helt vinkelret på overfladen. Ellers går skruen skråt og da et skruehoved er relativt stort, kan det så få døren til at sætte sig fast.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Døgnvagt låsesmed og døgnservice låsesmed København.

Bestil tilbud

Ring eller skriv til os for tilbud eller mere rådgivning omkring låsesmed, sikring, erhverv og bolig 

Kontakt en låsesmed - send besked

Kontakt Norh og en af vores låsesmede eller elektrikere vender tilbage til dig hurtigst muligt, som regel samme dag. Er dit ærinde akut ring; 22 22 28 68

FeedBack

Vi vil gerne høre din mening om vores service - Vi på Norh låsesmed bliver glade for din feedback

overvågningkamera københavn